Cukr je primárním zdrojem energie pro naše buňky. Komplexní sacharidy, jako je škrob, jsou rozloženy na jednoduché cukry v průběhu trávení a poté zpracovány buňkami, aby mohly produkovat energii. Normální obsah rozpuštěného cukru v krvi činí 5g, něco jako jedna čajová lžička, což je 20 kalorií – s tím byste zvládli pět minut chůze v kuse.
Mozek
V přítomnosti cukru uvolňuje mozek dopamin a opioidy, tedy přirozené látky způsobující pocit spokojenosti a potěšení. Při pokusech na krysách, které byly živeny pouze cukrem, se zvířata chovala jako drogově závislá.
Zuby
Varování rodičů a zubařů jako: „Nejez to, budeš mít zkažené zuby!“, jsou bohužel pravdou. Bakterie, jako jsou Streptococcus mutans, zpracovávají zbytkový cukr ve vašich ústech a zkvašováním produkují organické kyseliny, například kyselinu mléčnou. Ta rozpouští minerály v zubní sklovině a tím ji výrazně oslabuje, což podporuje vznik zubního kazu.
Kůže
Glukóza a fruktóza pomáhají k vytvoření vazeb mezi aminokyselinami, které mění strukturu kolagenu a elastinu na substance pomáhající vniku vrásek. Čokoládou tedy rozhodně neomládnete.
Játra
Játra využívají fruktózu k usnadnění procesu zpracování tuků, který se jmenuje lipogeneze. Příliš mnoho cukru způsobuje velký nárůst tukových částic a narušení schopnosti jejich zpracování, čemuž se říká nealkoholická steatóza jater a jedná se o závažné onemocnění.
Slinivka břišní
Zvýšení hladiny cukru v krvi stimuluje buňky k produkci inzulínu, což je látka, která mění strukturu buněčné membrány a umožňuje cukru vstup do buňky. Na tento popud začnou játra a svaly přeměňovat glukózu na glykogen, který se dále ukládá. Jaterní je využíván k udržení hladiny cukru v krvi zejména v případě hladovění, svalový k okamžité spotřebě při fyzické zátěži.
Srdce
Vysoká hladina inzulínu v krvi způsobuje rychlejší růst buněk hladké svaloviny okolo cévních stěn, což má za následek zvýšení krevního tlaku a eventuálně i vznik různých srdečních onemocnění.